pondělí 12. října 2015

Hrob plný dolarů

Nu, rok se s rokem sešel a máme zde další příspěvek od skupiny odhodlaných amatérů, kteří už takřka tradičně s přicházejícím podzimem na obrazovky našich počítačů promítají výtvor svého letního snažení. A vždycky je na co se těšit.

Poprvé jsme zde měli francouzský noir, podruhé (spaghetti?) western a co tu máme letos?
Dojde násilí spáchané na tomto muži odvety?
Western je žánr tak širokoúhlý a plný možností, že musí každého lákat natočit si právě to. A tito filmaři se na jeho půdu vydali už podruhé.
Něco vypilované techniky, něco staré dobré gardy, něco nových představitelů (které člověk dosud naživo neznal), něco solidní výpravy a navrch i jeden pravý nefalšovaný indián (vlastně dva, tedy manželská dvojice).
Takže jo, vůbec strašně pěkná je hnedle ta myšlenka tvorby prologu. Pěkně se nám v něm vyprofilují bandité, kteří se neštítí ničeho a zabijou každýho, i když má rodinu, čímž diváka brilantně postaví proti záporné straně. Bum. 
Hrdina v nepříjemné situaci, leč s trvalým optimismem
Grafická úprava titulků je skutečně velkolepá, autoři zůstávají na svých místech, co se od minula změnilo, je vlastní hudba, což tedy vysoce, vysoce oceňuji. Pánové, vážně klobouk dolů. A i ta kamera už je jistější a záběry jsou vážně krásné, takže technicky nemohu mít výtek.

Nejkrásnější herec se sombrérem protentokráte odložil sombréro a stává se nejkrásnější tváří Západu s kloboukem. Uniká před zákonem, neb má na tričku loupež, leč kromě schovaných peněz pase i po něčem jiném... A po jeho stopách se pouští čestný šerif, minule rovněž šerif, předminule policista, čili tradiční představitel moci zákona, režisér snímků. Vzhledem k tomu, že je bandita brzy dostižen, nastává fáze putování za zlatem. Nicméně po zlatu pase i kraj ohrožující dvojice lovců zločinců a to je tu ještě indián, jenž všechno tak trochu zkomplikuje. A šerif sám navíc disponuje tajnou zbraní…!
Šerife, fakt nemusíte být Clint Eastwood, vždyť jste dobrej takhle
Takže co mám vyzdvihnout? Je to tak správně amatérské a takovým věcem člověk fandí. Zase pěkný exteriér lomu, kde musím uznat skutečný talent nezachytit žádnou techniku, komíny atp. Scénář není nikterak obsáhlý a vzhledem k třiceti minutám filmu zcela sedící. Svižné, stručné, jasné a zábavné. Zbytečně se nekecá, což mám ráda. Kritika? Ale fakt jen drobná. Je třeba říct, že aktéři, zvláště někteří, mají nemalé problémy s dikcí a možná by neškodilo na ní trochu zapracovat, neb některé věci si člověk vrátí jednou, dvakrát a ještě teď si není úplně jist... Nevadí, divák si domyslí.
Indián pod pantoflem... a brzy i pod palbou
Hlavní antihrdina a šerif? Ano, inspirace zlomkem děje Faccia a faccia je možná, jmenovitě konečným řešení. A vůbec k Sollimovi mě tu odkazuje ještě jedna scéna. A k Leonemu a jiným věcem vlastně občas taky.
Co k nim? Dva nucení parťáci, kteří občas hodí vtípek (a přece mi to letos přišlo jakési trochu pochmurnější), občas se nepohodnou a občas si naopak pomůžou. Přeju jim, aby to přežili. 
Dva bandité? Bez skrupulí a jen kvůli penězům. Podávají to opravdu uvěřitelně, což oceňuji. I přeju jim, aby to nepřežili. Manželská dvojice indiánů? Nevděčná role Kataky, moc nevděčná. A Martin z prologu… tomu zas přeju, aby pobyl trochu déle. Škoda jen, že absentuje minulý šéf záporáků Jarda, dle mého silná herecká opora. A ostatní staří známí taky... Ale celkově to je moc dobré, něco jako přihlášení na nějaký ten festival by možná stálo za úvahu.

Abychom nezapomněli, technika je mocná věc. A udělá hodně, třeba věrohodné zvuky střelby, kdy v reálu ty pistolky vážně nedělají vůbec žádný zvuk a člověka by to ani nenapadlo. Co mne ovšem tedy jakožto diváka překvapilo nejvíce, tak to efekty třaskajících výstřelů, které působí jako plamenomet, a ta krev… inovativní :) Celkově je to zapamatování- a jistě i pokračováníhodný počin. Takže já doufám a věřím, že nadšení tuhle skupinu nepustí a zase se nějaké té youtube-premiéry dočkáme. Díky za to!

2 komentáře:

  1. Díky za recenzi.
    Jo, Sollima mě určitě inspiroval. Vlastně jsem tu Tváří v tvář viděl, zrovna když jsem to psal :D Ale kdyby se mi to tam nehodilo, nedával bych to tam.
    Ale některý věci mě inspirují mimoděk, aniž bych to dělal záměrně. Jak padnu s puškou ke kameře, prostě jsem měl ten obraz v hlavě - až po sestříhání mi došlo, že jsem to vykrad z Přepadení, kde Wayne udělá při přestřelce totéž.
    Co se týče dikce, asi jsem moc zvyklej na to, jak lidi kolem mluví. Takže já rozumím perfektně (povětšinou). Je fakt, že občas mluvíme až moc rychle, třeba scénu v lese jsme i tím dost podělali, pospíchalo se, protože se protáhlo natáčení předtím a už se blížil večer, tak jsem se bál, že v lese bude poměrně brzo šero.
    Martin už moc hrát nechtěl, protože nebyl spokojen se svým loňským výkonem, a vzal to jen s tím, že opravdu řekne nanejvýš jednu větu :) A Jardu jsem nějak nevěděl, jak obsadit. Co se týče ostatních loňských, Míra se odstěhoval do Teplic a Milada neměla čas, proto indiánku hraje moje světlovlasá sestra, se šátkem vypadající spíše jako trhovkyně. Ale indián vypadá spíš jako hippie, tak se to vyrovnává :)
    Ten Eastwood byla jenom moje autorežie, abych nasadil tvrdší tón, jinak jsem se ho ani napodobovat nesnažil, věda, že na to stejně nemám :D
    Pochmurnější? A to jsem se letos vyloženě snažil dělat to jako srandu, protože loni to mělo být poměrně vážné, ale nemohlo to tak vyjít :D Takže letos snaha o vyloženou srandu, a nakonec je to pochmurné... Zajímavý.
    A ještě ke screenům. Snad to nesleduješ na youtube v rozlišení 480 (nebo snad jen 360) pixelů? To vypadá jak točený na mobil! My to dělali na zrcadlovku, v HD rozlišení to vypadá nádherně (až na ty rozostřený záběry)... Proto jsem taky dal do komentářů odkaz ke stažení (doufám teda, že funguje).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ty screeny jsou z youtube verze, neb mi tenkrát při premiéře špatné připojení bránilo stáhnout si tu lepší. Ale v pořádku, už ji mám i se super obrazem.

      Vymazat