pondělí 24. prosince 2018

Veselé Vánoce & Buon Natale

Letos to tu snad nebylo dvakrát veselé, tak co popřát do nového roku?

Třeba už tak podesáté letos si přeju mír a žádnou válku. Ať je líp a ať držíme při sobě, nejen v naší republice. Ze světa filmu, ať se nenatočí velkofilm Jan Žižka. Je to zajímavý a známý úkaz a každému, kdo zná italské filmy minulého století, jistě nápadný. Že totiž my už jsme na tom stejně! Na čem? Na tom, co dneska rozhodně nemíním rozebírat. Ale v téhle době totálního filmového úpadku se i u nás začaly točit filmy... velkoprodukce s penězi plynoucími ze zámoří / roztomilá dílka s veškerým důležitějším obsazením zahraničním / v jazyce nikoliv našem, nýbrž anglickém (nebo všechno dohromady). Tak už byla historie s velkou pompou pošlapána Anthropoidem. A teď... si do nového roku přeju... jsou Vánoce, takže žádné klení a ošklivá přání.
Přeju si, abychom to překonali. Nebrali si příklad z italské kinematografie, ale zároveň i tam se poučili, protože mezi různým balastem a poplatnou agitací tam vznikala velká díla. Nebo malá díla s velkým srdcem. No to nic. Snažila jsem se za ten rok o vytáhnutí několika zapadlých záležitostí a osobností kultury a světa vůbec a mám z toho radost. I kdyby si to nepřečetlo moc lidí, i kdyby se k tomu dostali z x let, i když není naše řeč bohužel světově známý jazyk a nesnadno se k tomu tak možná dostane někdo odjinud, i tak. Snad se tu napřesrok zase sejdeme. Se všemi.
Takže o Vánocích užívejme hlavně klid a rozjímání...
...a do nového roku všechno ještě lepší, než bylo letos.

A abychom svátky strávili s optimismem, udělám jednou výjimku, a pro veselý Silvestr přiložím zde toto (jednomu čtenáři slibované) video s mým neodborným překladem. I dobrou zábavu...

Technická poznámka je jednoduchá, a přesto mě ta věc nemálo překvapila. V Itálii (a zřejmě nejen) neexistuje pátek 13. a třináctka obecně jako nešťastné číslo. Ve stejném smyslu používají sedmnáctku. Takže v tomto směru je překlad uzpůsobený našim zvyklostem. (Druhá technická poznámka: co youtube změnilo systém, nepřišla jsem na to, jak zformátovat správně titulky do kurzívy. Až to zjistím, opravím, kde je třeba. Promiňte.)
Díky Francu a Cicciovi, díky všem, kvůli kterým stálo za to přežít tenhle rok. Veselé Vánoce!

Žádné komentáře:

Okomentovat